عجایب دودمان سونگ نیز قابل توجه است : 1. برای اولین بار در تاریخ جهان در امپراتوری سونگ از اسکناس استفاده شد. 2. این دولت اولین حکومت چینی بود که نیروی دریایی تمام وقت و دائمی به وجود آورد. 3. اولین بار در ارتش سونگ از باروت استفاده شد.
قلمرو دودمان سونگ شمالی در سال 1111 میلادی
تاریخچه مختصر دولت سونگ
دودمان سونگ شمالی در سال 960 میلادی با پایان عصر پنج دودمان و ده پادشاهی ، به وجود آمد. پایتخت این دولت ، شهر کایفنگ بود. این دودمان نواحی بزرگی از جنوب ، شمال و شرق چین امروز را در دست داشت. این حکومت در سال 1127 میلادی به دلیل از دست دادن شمال چین و واگذاری آن به دودمان تازهتاسیس جین از بین رفت.
دودمان سونگ شمالی که با از دست دادن شمال چین از بین رفت ، جای خود را به سونگ جنوبی داد که اینک تنها جنوب چین را در اختیار داشت. پایتخت سونگ جنوبی ، شهر هانگژو بود. اقتصاد دولت سونگ به دلیل اتکا به مزارع کشاورزی جنوب چین خصوصاً مزارع برنج در وضعیت خوبی قرار داشت. در ضمن، نیروی دریایی آن ، قدرت خود را همچنان حفظ کرده بود. سونگ جنوبی نیز 60% کل جمعیت چین را دربر می گرفت.
عمر دولت سونگ جنوبی نیز به تدریج به سر آمد. در 1234 میلادی ، مغول ها که اینک برترین قدرت نظامی و سیاسی جهان محسوب می شدند ، دودمان جین را نابود کردند. در سال 1279 میلادی ، مغولان به رهبری قوبیلای خان توانستند دولت سونگ جنوبی را شکست داده و به عمر آن خاتمه بخشند. پس از این واقعه ، دودمان یوآن در چین روی کار آمد که تا 1368 میلادی به حیات خویش ادامه داد. دولت یوآن اولین حکومت غیرچینی بود که بر تمدن کهن چین فرمانروایی می کرد.
جمعیت و اقتصاد سونگ
در قرون 10 و 11 میلادی ، جمعیت چین به ناگاه دوبرابر شد. دلیل این موضوع نیز افزایش کاشت و بهره برداری از برنج در جنوب و غرب چین بود که این موضوع ، به نوعی متاثر از استفاده از فناوریهای جدید در عرصه کشاورزی بود. آمار تخمینی از جمعیت چین در این دوران چیزی در حدود 100 میلیون نفر می باشد.
رشد اقتصاد و جامعه چین نیز بسیار قابل توجه بود. جامعه چین که مانند هر زمان دیگری در تلاش و تکاپو و از طرفی هراسان از تاثیرات سیاسی امپراتوران به سر می برد ، به رشد خود ادامه داد. نظام اداری چین با استفاده از آزمونهای سالانه که برای انتخاب نخبگان برگزار می شد ، مرتباً در حال تغییر بود. نخبگان دیگر دستچین شده امپراتور نبودند بلکه افرادی صاحب فضیلت و دانش کافی برای اداره امور به حساب می آمدند.
ظرف چینی متعلق به دودمان سونگ
در کل می توان گفت عصر دودمان سونگ ، دوره تجلی اندیشههای نو و همراهی آن با افکار کهن تمدن چین بود. نمونه عالی این موضوع را می توانیم بعد از سونگ ، در تاریخ دودمان مینگ (1368-1644 میلادی) بیابیم.
لطفاً دیدگاههای ارزشمند خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
موفق باشید.